Saturday, August 2, 2008

Salata od jabuka

Potrebno je: 1kg kiselih jabuka100g suvog grožda100g mlevenih badema1 kašika maltexasok od limuna 2dl slatke pavlakePripremanje: Jabuke oljuštiti, nastrugati i izmešati suvim groždem, maltexom, bademom i limunovim sokom. Pažljivo dodati ulupanu slatku pavlaku.

Pomorandže punjene kremom

Izmutiti 3 zumanceta s 3 kasike secera i 1 kasicicom ostrog brasna. U zumanca polako sipati 1/2 litra vruceg mleka, pa staviti sud na paru i kuvati krem sve dok se ne zgusne. U krem nastrugati koru od 1 pomorandze. Raseci 2 pomorandze na polovine, izdubiti im meso, pa ih puniti ovim kremom. Metnuti pomorandze da se hlade a zatim ih sluziti.

Pire od jabuka s bademom

Oljustiti i tanko iseci 12 kilograma nakiselih jabuka. U serpu staviti 1 kasiku maslaca, na maslac spustiti jabuke pa ih prziti dok se od jabuka ne dobije marmelada. Secera dodati po ukusu. Marmeladu izruciti na stakleni tanjir, obilno je posuti samlevenim bademom i sluziti. Preko marmelade i badema moze se staviti malo ulupane i zasladjene slatke pavlake.

Banana puding

Potrebno je- 200g putera- 2 šolje kukuruznog griza- 6 šolja vode- 2 zrele banane- 200g maltexa- 100g lešnika- 50g šeceraPripremanje: Rastopiti puter i na tihoj vatri pržiti kukuruzni griz stalno mešajuci, dok ne porumeni. U drugu posudu sipamo vodu, šecer i na sitno seckane banane, kuvamo 20min na tihoj vatri. Kad je kukuruzni griz promenio boju i miris, polako mešajuci dodajemo skuvanu vodu sa bananom i još kuvamo 5 minuta. Na kraju dodajemo maltex i 50g celih i 50g mlevenih lešnika. Dok je još vruce, sve dobro izmešamo i izlijemo u kalupe srednjih velicina. Kada se ohlade, prevrnemo ih na tacne za desert i ukrasimo mlevenim lešnicima.

SUPA OD CELERA SA KROMPIROM

Krompir i luk ocistiti, sitno iseci, smesati sa pripremljenim celerom i kuvati dok ne omeksa, uz postepeno dodavanje vode. Proprziti brasno na ulju, dodati so, biber i alevu papriku, te smesati sa celerom.Dodati vode tako da supa bude retka i jos je Na kraju dodati limunov sok i sitno seckan celerov list. Prijatno !

RIBLJA CORBA

Iseci nekoliko strukova praziluka, jedino njihov beli deo, staviti i glavicu ociscenog belog luka, jedan lovorv list, nekolio sitno isecenih korena persuna i paskanata, kao i glavicu, dve celera. To staviti u plitku serpu i naliti hladnom vodom, usuti i casu belog vina i pola case maslinovog ulja. Kuvati sve dok zelen ne bude mekana. Dodati zatim sitnije komade ribe, medju kojima se niposto ne smeju naci glave, a u malo vode razmutiti dve varjace brasna i to uliti u corbu. Nakapati sok od limuna ili vinsko sirce, dok u letnje vreme moze da se stavi saka kiselih, ali zrelih sljiva. Kao kiselina, zimi, moze da posluzi i rasol. Naliti i malo kuvanog paradajza. Ostaviti sve da vri svega nekoliko minuta i corbu sluziti hladnu. Svakako, moguce je umesto sitnijih komada bele ribe u corbu staviti i krupniju parcad soma, sarana ili smudja, sto ce dati bolji ukus, a moguce je corbu zaciniti zumancima, casom mleka i sokom od limuna.

Potaz od prokelja

Uzeti 2 kilograma prokelja, ali paziti da mu glavice budu zatvorene. Obariti ga u slanoj vodi. U isto vreme, u odvojenom sudu, pristaviti i 1 kilogram telecih ili govedjih kostiju da se i one kuvaju. U serpu staviti 50 grama maslaca, 50 grama brasna, pa prziti zaprsku, ali je ostaviti belu. Obareni prokelj izvaditi iz vode, polovinu prokelja propasirati, a drugu polovinu vratiti u vodu da se docnije spusti u corbu, kada ona bude vec gotova. Propasirani prokelj staviti na zaprsku, promesati ga i proprziti, pa naliti supom od kostiju, promesati ga i proprziti, pa naliti supom od kostiju toliko da corba bude gustine potaza a ne supe. Sad dodati i onaj prokelj u glavicama, posoliti, pobiberiti i zaciniti kiselom pavlakom, zumancetom i limunom ili sircetom.

POTAŽ OD PIRINCANOG BRAŠNA

Skuvati kao i obicno dva litra govede supe ili supe od kostiju. U zasebnu posudu razmutiti 100g brašna od pirinca sa hladnom supom ili hladnim mlekom. Brašno dobro mutiti kašikom da nema grudvica. Kad supa na štednjaku pocne da vri, polako zakuvati masu u supu. Pri tom mešati supu varjacom sve dok se brašno ne rastvori. Lonac izmaci karaj štednjaka, poklopiti i lagano kuvati 15 minuta. Posoliti supu po ukusu. U posudu staviti jedno žumance, jedan decilitar kisele pavlake i sok od limuna. Sve dobro imešati, pa procedenu supu sipati na zacin. U supu dodati i nekoliko komadica maslaca.

Pileca corba sa kajmakom

Ocisceno pile iseci na komade. U serpu staviti 1 kasiku masti, spustiti pilece meso i na masti ga prziti. U drugu serpu metnuti ? kilograma kajmaka, dodati ? kilograma sitno isecenog crnog luka, pa kad luk upola bude uprzen, dodati 1 kasiku brasna. Zaprsku prziti dok ne bude rumena. U uprzenu zaprsku dodati alevu papriku i sitnog bibera. Sad naliti vodom zaprsku, spustiti komade pecenog pileta, pa sve zajedno jos malo kuvati. Posoliti i sluziti.

Mrka corba s jajima

Zagrejati 1 kasiku masti, maslaca ili 3 kasike ulja. Na zagrejanu mast dodati 3 velike kasike brasna. Brasno prziti dok ne dobije mrku boju. Zaprsku naliti sa 2 litre supe od kostiju ili bujonom, ili obicnom toplom vodom u kojoj se obarila 1 veza zeleni. Supu posoliti, dodati sitno isecenog persunovog lisca, pa zakuvati 4 cela jajeta. Razbijena jaja spustati oprezno u kljucalu corbu i ostaviti ih da se kuvaju sve dok belanca ne dobiju belu skramicu. Pazljivo resetkastom kasikom izvaditi kuvana jaja i staviti ih u zdelu. Ovu corbu zaciniti kiselom pavlakom i sokom od limuna, pa sluziti.Umesto jaja, moze se sa ovom corbom sluziti na masti ispecen hleb.

Kisela corba od tikvica

Proprziti manju glavicu sitno iseckanog crnog luka. Dodati jednu rendanu tikvicu i dinstati dok tikvica ne omeksa. Na to dodati kasiku brasna i oko 1,5 l vode. Dodati kasiku vegete, malo mirodjije i lagano kuvati oko 20 min. Skinuti sa vatre i dodati umuceno.

Jagnjeca corba

Za 4 osobe dovoljno je uzeti 3/4 kilograma jagnjeceg mesa. Uz tu kolicinu uvek se dobija kao dodatak pola jagnjece glave. Glavu i jagnjece meso, iseceno na komade, oprati, staviti u manji lonac i naliti s 2 litra hladne vode. Kada pristavljeno meso s vodom pocne da vri, dodati po ukusu zeleni, malo zelenog persuna, 1 glavicu crnog luka i nekoliko zrna krupnog bibera. Corba nikako ne sme naglo da vri. Kad je dovoljno vrila, otprilike 1 sat, zaprziti je: u manju serpu staviti 1 kasiku masti, u zagrejanu mast dodati 2 varjace brasna, pa ga ostaviti da se proprzi i dobije zutu boju. Dodati navrh noza aleve paprike, usuti u corbu i ostaviti da istiha kuva jos ? sata. Pre no sto se corba sipa u zdelu, mora se prvo procediti, a zatim zaciniti. Zacinjava se ovako: u zdelu razbiti 1 zumance, dodati ? lonceta kiselog mleka ili 3 kasike kisele pavlake, i to sve dobro umutiti, neprestano mesati i polaku nalivati vrelu corbu. Prema ukusu, dodati limuna ili sirceta. Dobro je u corbu, posto se procedi, ukuvati 1 soljicu pirinca.

GOVEĐA SUPA

Kilogram govedeg mesa od grudi, rita ili ribica oprati, staviti u lonac i naliti hladnom vodom. Ocistiti 1 vezu zeleni i spustiti je u supu. Raseci popreko 1 glavicu crnog luka, pa posoliti supu i dodati nekoliko zrna krupnog bibera. Ostaviti supu da vri sve dok meso ne bude kuvano. Supa ne sme naglo da vri, jer od tihog vrenja zavisi dobar ukus supe. Gotovu supu treba izmaci na kraj štednjaka, da se dobro staloži. Zatim je pažljivo procediti kroz cediljku za supu, a ne cediti supu iz lonca do kraja, jer ce taj talog poslužiti govedem mesu, koje ostaje u loncu, da se ne osuši do upotrebe. U govedu supu zakuvati razne uloške: rezance, flekice, knedle od griza ili brašna, knedle od džigerice itd.

Corba od sušenog povrca

Potrebno je : 2 supene kasike susene mrkve, po 1 kasika susenog persuna, celera, pastrmaka i crnog luka, 4 kasike ulja, 2 kasike brasna, 1 jaje, 1 kasika pavlake, malo BAG DODATKA JELIMA, so, malo persunovog lista. Pripremanje: Suseno povrce preliti vodom i kuvati 10 minuta. Zagrejati ulje dodati hidrirano povrce i pirijaniti ga dok ne omeksa. Za vreme pirjanja dodavati vodu u kojoj se povrce kuvalo. Kada je povrce mekano, posuti ga brasnom, propirjaniti, dodati malo hladne vode, prokuvati, a potom dodati potrebnu kolicinu tople vode. Na umerenoj vatri kuvati jos 10 minuta. Dodati BAG DODATAK JELIMA i posoliti po ukusu. Gotovu corbu zaciniti umusenim jajetom i pavlakom. Na kraju dodati sitno seckan persunov list.

CORBA OD SPANACA

Na kašicice maslaca propržiti jednu kašiku sitno iseckanog crnog luka, zatim dodati jednu kašiku maslaca, malo sitno iseckanog peršuna i dve kašike brasna. Kada brašno požuti dodati 250 grama kuvanog i sitno iseckanog spanaca, jedan decilitar pavlake i postepeno dodavati 5 dl. mleka, koje smo predhodno pomešali sa jednom cašom slane vode. Doda se bibera po ukusu, dosoli se, a kada corba provri odmah je gotova. Pre serviranja umutite u corbu dva žumanceta.

CORBA OD SOJINOG ZRNA

Kuvana sojina zrna se prvo propasiraju, pa se doda iseckani luk, paradajz i drugi zacini. Ova masa se zaprži blagom zaprškom, doda se voda do željene gustine i posle se jos malo kuva.

Corba od sira i spanaca

U loncu od 4 litra pristaviti vodu da vri a zatim spustiti u vodu sitno iseckanu vezu praziluka da se dobro skuva. Metnuti i 1 ljutu papriku. Iseci 1 glavicu crnog luka i metnuti je da se przi. Za to vreme ocistiti 1 kilogram mladog spanaca, oprati ga, iseci na rezance i posoliti. Na vec mekan luk staviti ocedjen spanac da se dobro proprzi. Napraviti zaprsku od 1 kasike brasna i aleve paprike i izruciti je u corbu. Sad dodati i przen spanac u corbu i ostaviti ga da se skuva. Odvojiti ? kilograma ovcjeg zrelog sira, propasirati ga i spustiti u corbu da se dobro prokuva. Najzad corbu zaciniti s 2 jajeta, na koja treba paziti da se ne progrusaju i zbog toga prilikom zacinjavanja corbu sasvim polako sipati, a jaja neprestano mesati varjacom.

CORBA OD SALATE I CELERA

Potrebna je jedna veza glavica salate, jedan koren celera i veza peršunovog lista, cetiri jajeta, nekoliko kriški prepecenog hleba, dve kašike maslaca, ravna kasicica šecera i soli po ukusu.

Corba od mladih kopriva

Dva kilograma mladih kopriva popariti vrelom vodom, obariti ih, ocediti od vode i iseci na sitne rezance. Zasebno u loncu skuvati pile, kokosku ili 1 kilogram govedine. U serpu staviti 1 kasiku masti, sipati 1 kasiku brasna i na poluprzenu zaprsku dodati 1 glavicu sitno isecenog crnog luka, pa najzad staviti one isecene koprive i na zaprsci proprziti. Koprive naliti supom od kokoske ili govedjeg mesa. Pred sam rucak, u corbu dodati jos i 2-3 oljustena i isecena krompira, pa i njih skuvati. Zaciniti corbu s 3 kasike kisele pavlake, 1 zumancetom i sokom od limuna, prethodno dobro umucenima.

Corba od kupusa

Uzeti 1 glavicu slatkog kupusa, do 1 kilograma tezine, ocistiti kupus, oprati ga dobro i iseci na sitne rezance. Osminu kilograma suve slanine iseci na sitne kocke, staviti u lonac gde ce se kuvati corba da se proprzi, i kad slanina bude rumeno przena, dodati i 1 kasiku masti. Spustiti 1 glavicu sitno isecenog crnog luka i, kad se luk proprzi, dodati iseceni sladak kupus da se i on zajedno sa slaninom i lukom przi. Prziti kupus dok ne postane mekan i bledozut a tada dodati soli, bibera i malo aleve paprike, ako se narocito zeli. Sve dobro promesati i naliti mlakom vodom ili supom od kostiju, sto ce u svakom slucaju biti bolje. Ostaviti sve da vri. Zaprziti corbu tankom zaprskom, a na ? sata pred rucak zakuvati u corbu 2 para oljustenih krenvirsli, isecenih na tanke koture. Ovu corbu treba zaciniti 1 zumancetom i kiselom pavlakom, a dodati malo sirceta. Kisela pavlaka se ne mora stavljati u jaje i time zacinjavati corba, no moze se sluziti zasebno.

Corba od krompira

Kuvati u vodi 1 iseckanu vezu zeleni za supu, 2 vece glavice crnog luka isecenog, 1 list lovora, 1 kasicicu bibera u zrnu, ako se zeli, i koju crvenu papriku, i pustiti da dobro vri. Dodati docnije - prema tome koliko mu treba da se skuva - 2-3 krompira isecena u kocke. Kad je sve kuvano, pomesati to s malo brasna razbijenog u vinskom sircetu i alevoj paprici, pa posto se jos malo prokuva, sipati i posluziti.

CORBA OD KORENCICA SPANACA

Da ne biste bacili korencice sa cvorom sa kojih ste otkidali listice spanaca za neko drugo jelo, i od njih može da se napravi ukusna corba. Korencici se ociste, dobro operu iz nekoliko voda, i iseku na komadice dužine 1 cm. Zatim se ti korencici koji su preostali od jednog kilograma spanaca kuvaju sa 100 grama iseckane suve slanine u jednoj i po litri vode. Kada je slanina kuvana, posebno se napravi zaprška na 1 kasicici margarina, proprži jedna glavica sitno iseckanog crnog luka. Kada je luk do pola ispržen doda se kašika brašna i isprži se rumeno, pa se u njega nalije malo corbe i vrati ponovo sve u lonac sa slaninom i korencicima. Zaprška sa corbom treba malo da vri a kada se skine, doda se dva-tri cesnja izgnjecenog belog luka, 2dl kiselog mleka i jedno umuceno jaje.

CORBA OD KOPRIVA I KROMPIRA

Potrebno je: 2-3 veca krompira, so, biber, mlada kopriva, kajmak. Priprema: oljušti krompir, iceci ga na kockice i kuvati u dosta vode kojoj su dodati so i mleveni biber. Posebno oprati i obariti i sitno iseckati koprive, spojiti ih sa corbom,zaciniti kajmakom i služiti.

CORBA OD KOPRIVA

2 kilograma svežeg lišca korpive stavite u sud i poparite kljucalom vodom. Kopriva se ocedi i sitno isece. Nacini se zatim zaprška od 1 kašike brašna a kada je upola ispržena dodaju se sitno iseckane koprive (i one se malo proprže sa brašnom i lukom). Koprive se naliju supom od kostiju a mogu se upotrebiti i kocke za supu. Zatim se doda 2-3 na kocke isecena krompira i tada se corba kuva dotle koliko je to potrebno krompiru. Pred sam rucak, corba se zacini sa tri kašike milerama, jednim žumancetom i nacedi se malo soka od limuna

Corba od kelerabe

Cetiri veze mlade kelerabe oljustiti i staviti u lonac da se bare zajedno s 1 kilogramom govedjih kostiju. Barenu kelerabu propasirati. U serpu metnuti 1 kasiku maslaca ili masti, dodati 1 kasiku brasna, propziti ga, pa sipati pasiranu kelerabu da se na zaprsci i ona proprzi. Zatim je naliti vodom ili supom od kostiju, posoliti a pred rucak dobro zaciniti 1 zumancetom i kiselom pavlakom. Uz ovu corbu sluziti sitni isecen hleb przen na maslacu ili ulju.

CORBA OD JAJA

Od putera i brašna napravite zapršku. Dodajte 3 dcl bistre supe da se corba malo zakuva, posolite pobiberite i dodajte peršunov list. Na kraju, polako mešajuci, dodajte sitno seckana 3 tvrdo skuvana jajeta, toplo mleko, umucenu pavlaku i kajmak. Kao deca ovu corbu nismo mnogo voleli, ali nas je strina Radojka terala da je jedemo govoreci da je veoma hranljiva. Tek kasnije smo shvatili da je ovu corbu brzo i lako spremiti.

CORBA OD GLJIVA

Ocistiti i oprati oko 1/2 kg svežih gljiva, zatim ih iseci u tanke listice. Zagrejati 4 kašike maslaca, dodati pripremljene pecurke, te ih, poklopljeno i uz povremeno dolivanje vode (malo, tek da ne zagori), omekšati. Kada omekšaju, posuti ih sa 2-3 kašike brašna, promešati i malo propržiti, doliti 1 litar vode, dodati bibera i vegete, zatim na slabijoj vatri kuvati oko 20-25 minuta. U ciniju za služenje corbe razmutiti 3-4 kašike pavlake, dodati seckan peršunov list i sok od limuna. Uz stalno mešanje, dolivati pripremljenu corbu. U gotovu corbu, po želji, može se dodati posebno probaren mlad grašak.

Alaska corba

Za 4 osobe uzeti, ako se kuva samo corba, 1 kilogram razne sitne ribe, sarancica, stuke i bele ribe. Ocistiti ribu i narezati je poprecke. Staviti je u gvozdenu serpu i pokriti iseckanim crnim lukom. Metnuti 1 kiticu persuna i struk-dva lista od celera, list lovora, 1 kasicicu belog bibera u zrnu i koji komad suve ili zelene paprike, naliti hladnom vodom da ogrezne pa metnite na vatru da postepeno provri. U zdelu u kojoj ce se posluziti corba metnite 2 zumanceta i prema ukusu malo vinskog sirceta, pa to dobro razmutiti u 1 velikoj kasici corbe (ta kasika corbe treba da je malo rashladjena). Kad je jaje dobro razmuceno, usuti ocedjenu corbu vrlo vrelu. Pre toga ispeci na zaru ili na ploci stednjaka 4 kriske hleba da budu dobro rumene. Svaki ce gost staviti u topao tanjir krisku pecenog hleba, a preko njega preliti corbu.Ako biste hteli da imate i kuvane ribe, onda cete raditi sve kao sto je gore receno, samo kad ocedite corbu, vi cete je staviti na vatru da provri, pa cete u nju spustiti narezanu stuku ili somce, ili komad krupnog soma, koji ce se kuvati 15-20 minuta. Tu ribu izvaditi na zaseban tanjir i posluziti sa kuvanim umakom od rena i kojim obarenim krompirom ili strucenim belim lukom u sircetu.