Tuesday, July 29, 2008

UFIKSANA ĆURKA

Jedna ociscena curka od 7,0 kgMedicinski spric, debela iglaMarinat, 3 dl belog vinaSuva slanina, oko 700 gramaAlu folija, oko 3,5 metra250 grama mastiTri limuna, so, biberIgla, konac, cackaliceKiseli kupus, 1 veca glavicaNajmanje deset zderonjaCurku sredjenu, oko 7,0 kg ciste tezine, pripremiti na sledeci nacin: Uzeti medicinski spric I debelu iglu, pripremiti oko 250 grama svinjske masti, istopiti do tecnog stanja, dodati oko 30 grama soli, sok od dva limuna, razmutiti I uspricati smesu masti u tkivo curke po dubini, na svaki kvadratni santimetar, narocito batake I belo meso gde moze I gusce. Dobro namazati kozu curke limunom I posoliti.Pripremiti marinat: 3 dl belog suvog vina, koren persuna, celer, mrkva, limun, list persuna, list celera, crni I beli luk u priblizno jednakim kolicinama, ukupno oko 700 grama, malo proprziti na masti, na tihoj vatri, tj. da ostane skoro u svezem stanju I ubaciti u unutrasnjost curke I curku zasiti sa svih strana. Uzeti tablu suve prosarane mesom slanine, bolje samo susene nego barene pa susene, iseci na kaiseve duzine oko 20 - 25 cm I debljine oko 3-4 mm I obloziti celu curku, narocito batake obaviti, pri cemu slaninu pricvrstiti cackalicama. Na veliki pleh postaviti 3 lista alu folije, duzine da moze da oblozi celu curku, znaci tri puta po oko jedan metar. Na foliju postaviti velike listove kiselog kupusa, sto vece to bolje. Na ove listove poloziti curku na ledja, vec uvijenu u slaninu. Sa gornje I bocne strane curke obloziti - postaviti takodje listove kiselog kupusa, pricvrstiti cackalicama. Sve uviti alu folijom koju smo ranije postavili pod curku I to tako da je sa svih strana dobro zatvoreno. Ubaciti u vrelu rernu I peci 5 sati na jakoj vatri, ne dirati do kraja pecenja.Odmah posle pecenja izneti na sto oko koga se sakupilo najmanje desetoro dobro izgladnelih zderonja, povaditi cackalice, konac, jer se moze desiti da ih neko u alavosti smaze I pojesti sve do poslednjeg. Kupus I marinat se ne jedu! Ne ostavljati “za sutra” jer to onda nije to. Vino hladno “pa mlogo”, spricer, ili vec kako ko voli, salata po zelji.[Dugo sam razmisljao kako da ispecem curku a da meso bude mekano. Posle nekoliko eksperimenata dosao sam do ovog recepta]

No comments: