Saturday, August 2, 2008

Alaska corba

Za 4 osobe uzeti, ako se kuva samo corba, 1 kilogram razne sitne ribe, sarancica, stuke i bele ribe. Ocistiti ribu i narezati je poprecke. Staviti je u gvozdenu serpu i pokriti iseckanim crnim lukom. Metnuti 1 kiticu persuna i struk-dva lista od celera, list lovora, 1 kasicicu belog bibera u zrnu i koji komad suve ili zelene paprike, naliti hladnom vodom da ogrezne pa metnite na vatru da postepeno provri. U zdelu u kojoj ce se posluziti corba metnite 2 zumanceta i prema ukusu malo vinskog sirceta, pa to dobro razmutiti u 1 velikoj kasici corbe (ta kasika corbe treba da je malo rashladjena). Kad je jaje dobro razmuceno, usuti ocedjenu corbu vrlo vrelu. Pre toga ispeci na zaru ili na ploci stednjaka 4 kriske hleba da budu dobro rumene. Svaki ce gost staviti u topao tanjir krisku pecenog hleba, a preko njega preliti corbu.Ako biste hteli da imate i kuvane ribe, onda cete raditi sve kao sto je gore receno, samo kad ocedite corbu, vi cete je staviti na vatru da provri, pa cete u nju spustiti narezanu stuku ili somce, ili komad krupnog soma, koji ce se kuvati 15-20 minuta. Tu ribu izvaditi na zaseban tanjir i posluziti sa kuvanim umakom od rena i kojim obarenim krompirom ili strucenim belim lukom u sircetu.

No comments: