Saturday, August 2, 2008

Corba od kupusa

Uzeti 1 glavicu slatkog kupusa, do 1 kilograma tezine, ocistiti kupus, oprati ga dobro i iseci na sitne rezance. Osminu kilograma suve slanine iseci na sitne kocke, staviti u lonac gde ce se kuvati corba da se proprzi, i kad slanina bude rumeno przena, dodati i 1 kasiku masti. Spustiti 1 glavicu sitno isecenog crnog luka i, kad se luk proprzi, dodati iseceni sladak kupus da se i on zajedno sa slaninom i lukom przi. Prziti kupus dok ne postane mekan i bledozut a tada dodati soli, bibera i malo aleve paprike, ako se narocito zeli. Sve dobro promesati i naliti mlakom vodom ili supom od kostiju, sto ce u svakom slucaju biti bolje. Ostaviti sve da vri. Zaprziti corbu tankom zaprskom, a na ? sata pred rucak zakuvati u corbu 2 para oljustenih krenvirsli, isecenih na tanke koture. Ovu corbu treba zaciniti 1 zumancetom i kiselom pavlakom, a dodati malo sirceta. Kisela pavlaka se ne mora stavljati u jaje i time zacinjavati corba, no moze se sluziti zasebno.

No comments: