Saturday, August 2, 2008

Jagnjeca corba

Za 4 osobe dovoljno je uzeti 3/4 kilograma jagnjeceg mesa. Uz tu kolicinu uvek se dobija kao dodatak pola jagnjece glave. Glavu i jagnjece meso, iseceno na komade, oprati, staviti u manji lonac i naliti s 2 litra hladne vode. Kada pristavljeno meso s vodom pocne da vri, dodati po ukusu zeleni, malo zelenog persuna, 1 glavicu crnog luka i nekoliko zrna krupnog bibera. Corba nikako ne sme naglo da vri. Kad je dovoljno vrila, otprilike 1 sat, zaprziti je: u manju serpu staviti 1 kasiku masti, u zagrejanu mast dodati 2 varjace brasna, pa ga ostaviti da se proprzi i dobije zutu boju. Dodati navrh noza aleve paprike, usuti u corbu i ostaviti da istiha kuva jos ? sata. Pre no sto se corba sipa u zdelu, mora se prvo procediti, a zatim zaciniti. Zacinjava se ovako: u zdelu razbiti 1 zumance, dodati ? lonceta kiselog mleka ili 3 kasike kisele pavlake, i to sve dobro umutiti, neprestano mesati i polaku nalivati vrelu corbu. Prema ukusu, dodati limuna ili sirceta. Dobro je u corbu, posto se procedi, ukuvati 1 soljicu pirinca.

No comments: