Saturday, August 2, 2008

CORBA OD KORENCICA SPANACA

Da ne biste bacili korencice sa cvorom sa kojih ste otkidali listice spanaca za neko drugo jelo, i od njih može da se napravi ukusna corba. Korencici se ociste, dobro operu iz nekoliko voda, i iseku na komadice dužine 1 cm. Zatim se ti korencici koji su preostali od jednog kilograma spanaca kuvaju sa 100 grama iseckane suve slanine u jednoj i po litri vode. Kada je slanina kuvana, posebno se napravi zaprška na 1 kasicici margarina, proprži jedna glavica sitno iseckanog crnog luka. Kada je luk do pola ispržen doda se kašika brašna i isprži se rumeno, pa se u njega nalije malo corbe i vrati ponovo sve u lonac sa slaninom i korencicima. Zaprška sa corbom treba malo da vri a kada se skine, doda se dva-tri cesnja izgnjecenog belog luka, 2dl kiselog mleka i jedno umuceno jaje.

CORBA OD KOPRIVA I KROMPIRA

Potrebno je: 2-3 veca krompira, so, biber, mlada kopriva, kajmak. Priprema: oljušti krompir, iceci ga na kockice i kuvati u dosta vode kojoj su dodati so i mleveni biber. Posebno oprati i obariti i sitno iseckati koprive, spojiti ih sa corbom,zaciniti kajmakom i služiti.

CORBA OD KOPRIVA

2 kilograma svežeg lišca korpive stavite u sud i poparite kljucalom vodom. Kopriva se ocedi i sitno isece. Nacini se zatim zaprška od 1 kašike brašna a kada je upola ispržena dodaju se sitno iseckane koprive (i one se malo proprže sa brašnom i lukom). Koprive se naliju supom od kostiju a mogu se upotrebiti i kocke za supu. Zatim se doda 2-3 na kocke isecena krompira i tada se corba kuva dotle koliko je to potrebno krompiru. Pred sam rucak, corba se zacini sa tri kašike milerama, jednim žumancetom i nacedi se malo soka od limuna

Corba od kelerabe

Cetiri veze mlade kelerabe oljustiti i staviti u lonac da se bare zajedno s 1 kilogramom govedjih kostiju. Barenu kelerabu propasirati. U serpu metnuti 1 kasiku maslaca ili masti, dodati 1 kasiku brasna, propziti ga, pa sipati pasiranu kelerabu da se na zaprsci i ona proprzi. Zatim je naliti vodom ili supom od kostiju, posoliti a pred rucak dobro zaciniti 1 zumancetom i kiselom pavlakom. Uz ovu corbu sluziti sitni isecen hleb przen na maslacu ili ulju.

CORBA OD JAJA

Od putera i brašna napravite zapršku. Dodajte 3 dcl bistre supe da se corba malo zakuva, posolite pobiberite i dodajte peršunov list. Na kraju, polako mešajuci, dodajte sitno seckana 3 tvrdo skuvana jajeta, toplo mleko, umucenu pavlaku i kajmak. Kao deca ovu corbu nismo mnogo voleli, ali nas je strina Radojka terala da je jedemo govoreci da je veoma hranljiva. Tek kasnije smo shvatili da je ovu corbu brzo i lako spremiti.

CORBA OD GLJIVA

Ocistiti i oprati oko 1/2 kg svežih gljiva, zatim ih iseci u tanke listice. Zagrejati 4 kašike maslaca, dodati pripremljene pecurke, te ih, poklopljeno i uz povremeno dolivanje vode (malo, tek da ne zagori), omekšati. Kada omekšaju, posuti ih sa 2-3 kašike brašna, promešati i malo propržiti, doliti 1 litar vode, dodati bibera i vegete, zatim na slabijoj vatri kuvati oko 20-25 minuta. U ciniju za služenje corbe razmutiti 3-4 kašike pavlake, dodati seckan peršunov list i sok od limuna. Uz stalno mešanje, dolivati pripremljenu corbu. U gotovu corbu, po želji, može se dodati posebno probaren mlad grašak.

Alaska corba

Za 4 osobe uzeti, ako se kuva samo corba, 1 kilogram razne sitne ribe, sarancica, stuke i bele ribe. Ocistiti ribu i narezati je poprecke. Staviti je u gvozdenu serpu i pokriti iseckanim crnim lukom. Metnuti 1 kiticu persuna i struk-dva lista od celera, list lovora, 1 kasicicu belog bibera u zrnu i koji komad suve ili zelene paprike, naliti hladnom vodom da ogrezne pa metnite na vatru da postepeno provri. U zdelu u kojoj ce se posluziti corba metnite 2 zumanceta i prema ukusu malo vinskog sirceta, pa to dobro razmutiti u 1 velikoj kasici corbe (ta kasika corbe treba da je malo rashladjena). Kad je jaje dobro razmuceno, usuti ocedjenu corbu vrlo vrelu. Pre toga ispeci na zaru ili na ploci stednjaka 4 kriske hleba da budu dobro rumene. Svaki ce gost staviti u topao tanjir krisku pecenog hleba, a preko njega preliti corbu.Ako biste hteli da imate i kuvane ribe, onda cete raditi sve kao sto je gore receno, samo kad ocedite corbu, vi cete je staviti na vatru da provri, pa cete u nju spustiti narezanu stuku ili somce, ili komad krupnog soma, koji ce se kuvati 15-20 minuta. Tu ribu izvaditi na zaseban tanjir i posluziti sa kuvanim umakom od rena i kojim obarenim krompirom ili strucenim belim lukom u sircetu.