Tuesday, July 29, 2008
TOPLI SENDVICI
Potrebno je: 8 kriški hleba, 100 g kackavalja, 100 g salame, 3 jajeta, ulje. Pripremanje: izmeu dve kriške hleba staviti 2 listica kackavalja i kolut salame i vezati spolja koncem. Tako pripremljene sendvice pržiti na zagrejanom ulju. Pre služenja skinuti konac a sendvice odozgo ukrasiti kolutovima tvrdo obarenih jaja.
Stangle sa kikirikijem
Potrebno:200 gr. mast,2 žumanca,500-600 gr. brašna,prašak za pecivo,12-15 kašika mleka.Testo razvuci i seci na štangle.Premazati belancem, odozgo staviti kikiriki, i opet premazati belancem.Peci na 250 C.Prijatno!
Snicle od soje
Potrebnu kolicinu sniclio od soje potopiti u vrucu vodu i posoliti, da postoje oko pola sata, kuvati dok ne omeksaju u toj istoj vodi. Ocediti, dobro istisnuti vodu. Svaku sniclu posoliti i uvaljati u brasno pa spustatu u vruce ulje da se isprzi sa obe strane. Vaditi na stranu dok se sve ne isprze. Kada su sve snicle isprzene, ulje izmaci sa ringle, u njega staviti 4 - 5 cenova belog iseckanog ili narendisanog luka i odmah sipati 2 - 3 kasike sirceta (u zavisnosti koliko je ulja bilo posle przenja). Na kratko vratiti na ringlu. Skloniti saringle, preko snicli posuti naseckan sitno persunov list i preliti onim uljem sa belim lukom i sircetom. Sluziti uz baren krompir, barenu blitvu, pirinac. Ukusno je i kada se ohladi (kao dodatak za veceru). Prijatno.
Slani štapici sa margarinom
Potrebno je :
- 1kg brašna
- 1 šolja (od jogurta) mleka
- 1 šolja (od jogurta) ulja
- 1 margarin (250g)
- 2 jajeta (jedno za testo a jedno za premazivanje)
- 3 kašike ulja
- susam za posipanje
- 1 kocka kupovna svežeg kvasca
- 2 kašicice šecera
- 4 kašicice soli
Priprema:
Mleko smlaciti, dodati mu 2 kašicice šecera, 2 kašike brašna (od pripremljenih kilogram brašna), izdrobiti u to kvasac i cekati da nadode.Brašno pomešati sa solju pa natrljati sa margarinom.Kad je kvasac nadošao dodati ga brašnu ( prethodno natrljanom margarinom),dodati još i ulje, 1 jaje celo jaje i zamesiti testo.Dobro, dobro umesiti.Ostaviti testo da malo naraste, da se odmori pa ga podeliti na 2 dela.Razviti 2 ploce debljine prsta, iseci prvo svaku na štapice, pa premazati jajetom koje smo ulupali sa 3 kašike ulja i posuti sa dosta susama.Redati u podmazan pleh pa tek kad se svi štapici poredaju ukljuciti rernu.Peci. Tope se u ustima koliko su lepi.Prijatno
- 1kg brašna
- 1 šolja (od jogurta) mleka
- 1 šolja (od jogurta) ulja
- 1 margarin (250g)
- 2 jajeta (jedno za testo a jedno za premazivanje)
- 3 kašike ulja
- susam za posipanje
- 1 kocka kupovna svežeg kvasca
- 2 kašicice šecera
- 4 kašicice soli
Priprema:
Mleko smlaciti, dodati mu 2 kašicice šecera, 2 kašike brašna (od pripremljenih kilogram brašna), izdrobiti u to kvasac i cekati da nadode.Brašno pomešati sa solju pa natrljati sa margarinom.Kad je kvasac nadošao dodati ga brašnu ( prethodno natrljanom margarinom),dodati još i ulje, 1 jaje celo jaje i zamesiti testo.Dobro, dobro umesiti.Ostaviti testo da malo naraste, da se odmori pa ga podeliti na 2 dela.Razviti 2 ploce debljine prsta, iseci prvo svaku na štapice, pa premazati jajetom koje smo ulupali sa 3 kašike ulja i posuti sa dosta susama.Redati u podmazan pleh pa tek kad se svi štapici poredaju ukljuciti rernu.Peci. Tope se u ustima koliko su lepi.Prijatno
SLANI KOLACICI
Potrebno je: 20 g kvasca, 2 kašike mlakog mleka, malo šecera, 250 g brašna, 250 g butera ili margarina, so. Za ukrašavanje: 2 žumanceta, 2 kašike mleka, 50 g parmezana, 2 kašikice tucanog bibera, so. Priprema: kvasac potopiti u mlako mleko sa malo šecera i ostaviti da naraste. U meuvremenu utrljati brašno i buter. Kada kvasac nadoe sipati u brašno i umesiti glatko testo. Testo razvuci i modlama vaditi razne kolacice ili staviti u obliku perece. Nekoliko kolacica premazati smesom žumanceta i mleka, drugi posuti parmezanom a ostale tucanim biberom. Kolacice peci na 200 stepeni oko 20 minuta.
Slane štanglice
Potrebno je:
- 1kg brašna
- 3 kašicice soli
- 300g masti
- 4dl mleka
- 2 kašicice šecera
- 1 kupovna kocka svežeg kvasca
- 1 jaje za premazivanje
- 3 kašike ulja
Priprema:
Kvasac razmutiti u mlako mleko u kome je dodato 2 kašicice šecera i 4 kašike brašna (od pripremljenog kilograma brašna).Brašno pomešati sa 3 kašicice soli, natrljati sa 300g masti pa dodati nadošao kvasac sa mlekom i dobro umesiti.Ostaviti testo da nadode.Zatim ga podeliti na 2 dela i od svakog razvaljati plocu debljine prsta.Od svake ploce prvo rezati štapice pa ih premazati sa 1 jajetom (prethodno ulupanim sa 3 kašike ulja) posuti obilno kimom, vaditi i redati u podmazan pleh.Tek kad se poredaju sve štanglice ukljuciti rernu da bi malo odstojale dok se rerna ne zagreje.Peci.Veoma su jeftine i lepe.
- 1kg brašna
- 3 kašicice soli
- 300g masti
- 4dl mleka
- 2 kašicice šecera
- 1 kupovna kocka svežeg kvasca
- 1 jaje za premazivanje
- 3 kašike ulja
Priprema:
Kvasac razmutiti u mlako mleko u kome je dodato 2 kašicice šecera i 4 kašike brašna (od pripremljenog kilograma brašna).Brašno pomešati sa 3 kašicice soli, natrljati sa 300g masti pa dodati nadošao kvasac sa mlekom i dobro umesiti.Ostaviti testo da nadode.Zatim ga podeliti na 2 dela i od svakog razvaljati plocu debljine prsta.Od svake ploce prvo rezati štapice pa ih premazati sa 1 jajetom (prethodno ulupanim sa 3 kašike ulja) posuti obilno kimom, vaditi i redati u podmazan pleh.Tek kad se poredaju sve štanglice ukljuciti rernu da bi malo odstojale dok se rerna ne zagreje.Peci.Veoma su jeftine i lepe.
Slana torta od ribe
Ispeci koru od dva jajeta, jednog jogurta, jednog praška za pecivo, pola caše ulja, 100g rendanog sira i pet kašika brašna. Jedan manji oslic obariti i ocistiti od kostiju pa sitno iseckati. Dodati dve barene ispasirane šargarepe, 100g senfa, sok od 1 limuna i mešati mikserom, postepeno dodavajuci 3dl ulja, da se dobije kompaktna smesa. Ispecenu koru iseci u oblik ribe, filovati i ukrasiti kiselim krastavcicima.
Subscribe to:
Posts (Atom)